Wanneer je om je heen kijkt lijkt ‘druk druk druk’ wel de standaard. Altijd maar in de actie stand en heel veel ballen tegelijk in de lucht houden. En dan ook uitstralen dat het TOP met je gaat, dat je bruist van de energie en zo eindeloos door kan gaan. Maar hoe realistisch is dit? Moet je dit wel willen? De natuur leert ons anders.

Misschien ben je lekker jong (in jaren en/of in beleving), bruis je op dit moment van de energie en ga je helemaal voor dat wat je nu in de wereld wil zetten (dit project, deze studie, je gezin). Alleen al de adrenaline zorgt ervoor dat je bergen kan verzetten en dat is SUPER! Geniet zeker van deze creërende, positieve energie.

Dit kan echter nooit het hele verhaal zijn. Kijk maar naar de natuur. En nog iets specifieker, kijk naar de seizoenen. In de natuur is een steeds terugkerende cyclus zichtbaar. Diezelfde cyclus zie je terug in het leven van mensen, maar ook bijvoorbeeld tijdens eigenlijk elk denkbaar geslaagd project.

seizoenenVoor alles is een tijd en elke fase is van cruciaal belang. Tenminste, wil je gezond, vitaal en in balans zijn én blijven. De natuur laat je zien hoe wijs ze is. Ieder seizoen heeft zijn eigen energie en kenmerken. In de kringloop van de natuur kun je geen seizoenen overslaan en dit geldt eveneens voor de ontwikkelingen in je eigen leven.

WINTER
In de natuur zie je nu dat het doods en kaal is. Het is donker en koud en het ideale seizoen om thuis lekker op de bank weg te kruipen onder een dekentje, met de haard en de kaarsjes aan. De winter is de tijd om een pas op de plaats te maken en je te bezinnen. Je hoeft even niks, je hoeft het ook niet te weten. Je mag nu reflecteren, nadenken over wat is geweest en misschien over wat nog gaat komen. Wat heb je geleerd van de afgelopen periode, wat voor waardevols neem je hier uit mee? Maar ook, wat doe je een volgende keer anders, waar wil je afscheid van nemen?

LENTE
De natuur begint weer tot leven te komen, de eerste sprietjes komen weer boven de grond uit en in deze periode zorgen veel dieren voor nieuwe kroost. De dagen beginnen langzaamaan weer langer te worden, de temperatuur stijgt en het ruikt heerlijk buiten. Welke nieuw idee, welk nieuw plan begint voorzichtig te ontwaken tijdens deze zaaitijd? Al mag het wel nog gaan wortelen en uitgroeien tot een stevig, onderbouwd plan.

ZOMER
Je ervaart heerlijke warme, lange dagen en alles in de natuur is volledig tot bloei gekomen. Ook jouw plan of project is tot volledige wasdom gekomen en begint zijn vruchten af te werpen. Dit is de tijd van ‘druk druk druk’, creëren, actie, productie, bruisen van de energie.

HERFST
In de natuur is het nu tijd om te oogsten, de vruchten zijn rijp. Wat je project betreft, zijn de vruchten, de opbrengsten van al dat harde werken nu concreet zichtbaar. Dus ook jij mag de oogst binnen halen en genieten van al die prachtige resultaten. Het is ook de tijd om het project af te ronden en los te gaan laten.

Wanneer je deze fases in je leven respecteert, zie je tot welke prachtige opbrengsten dit leidt. En helaas is in de natuur (meer dan ons lief is) ook zichtbaar waar het toe leidt als je alleen maar bloeit en oogst. Roofbouw leidt tot schrale grond, ziektes en dus een slechte oogst. Denk ook aan kappen van regenwoud, overbevissing, extreem grondstoffen blijven delven en ga zo maar door.
De natuur bestaat niet alleen uit zomer en herfst. Ook de winter en lente zijn cruciaal om gezond te blijven.

 

En hé.., een open deur natuurlijk, maar zou het voor jou dan anders zijn?

 

Kan jij wel eindeloos blijven presteren en energie van jezelf blijven vragen? Het gaat goed, zo lang als het goed gaat.Je weet het antwoord al neem ik aan: maar ook bij jou leidt altijd maar ‘druk druk druk’ tot uitputting van de middelen (lees: burn out) en ontstaan er mogelijk ziektes.

Dit hoor je misschien niet graag, maar voor alles wat jij doet dat energie van je vraagt (ook al levert het prachtige dingen op), hoort evenredig veel tijd te staan om weer nieuwe energie tot je te nemen.

 

Wil jij nu wel eens weten hoe jouw drukke gevoel er concreet uitziet en wat dit voor concrete stress oplevert? Maar nog veel belangrijker: wat jij er zelf aan kunt doen om te zorgen voor die broodnodige balans in je leven?
Dan raad ik je de Gratis cursus ‘De tijd vliegt, maar jij bent de piloot’ aan. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie en om je in te schrijven natuurlijk!
stress