Heb jij een levensplan?

Uit onderzoek blijkt dat 95% van de mensen GEEN levensplan heeft. Bijna iedereen maakt plannen voor de vakantie die eraan staat te komen, maar een plan hebben voor je leven: “Uh.., nee! Moet dat dan?”
Het gevolg van géén levensplan hebben is vaak dat het leven in een sleur verloopt. Je leeft op de automatische piloot, bent misschien zelfs wel teleurgesteld in het leven. Of het leven overkomt je, het bevalt je niet en jij hebt geen idee hoe dat kan!

 

Waar heb jij allemaal een plan voor gemaakt in je leven?

Ik nodig je uit om eens terug te gaan in de tijd. Kijk eens naar de dingen in je leven die je bereikt hebt. Heb je ooit een opleiding afgerond, ben jij succesvol in je werk? Maar ook: bespeel jij een instrument, heb jij je huis een grote schoonmaak gegeven? Grote kans dat je vooraf een of ander plan had, een aanpak!

Ook héél in het klein, bij het doen van bijvoorbeeld je boodschappen heb je een plan. Thuis staat dat wat je nodig hebt al op een briefje. Je pakt de fiets, rijdt naar de winkel, gaat de schappen langs, betaalt, fietst weer terug naar huis en pakt al je boodschappen uit. Ook hier zit een plan achter, al voelt dat gaandeweg de tijd veel meer als een gewoonte. De kans is groot dat dit steeds ongeveer zo gaat als jij het van plan was. Het slagen van deze actie is ook aardig te voorspellen, aangezien het een kleine en overzichtelijke taak is.

 

Het belang van een levensplan.

Is het dan eigenlijk niet heel erg  vreemd dat ‘we’ massaal geen levensplan hebben? Hangt het hebben van géén levensplan mogelijk samen met het gevoel van stress en geleefd worden waar ik veel mensen over hoor? Met de dagelijkse sleur die je ervaart? Zonder de tijd te nemen je te realiseren of dit wel is wat je eigenlijk wil? Wanneer jij geen levensplan hebt, overkomt  je het leven. Hopelijk overkomen je vaak hele fijn dingen, maar feit blijft dat je er niks over te zeggen hebt.

Wil je écht voldoening halen uit je leven, dan is één van de belangrijke pijlers hiervoor: proactiviteit. Weten dat jij zelf bewust gekozen hebt om iets te realiseren én ook verantwoordelijk bent voor het resultaat dat jij wilde halen. Dat geeft een enorm trots gevoel. Herken je dit bij de voorbeelden uit jouw leven?

 

Jouw levensplan, jouw levensreis.

Dus JA, het hebben van een levensplan, is eigenlijk een voorwaarde voor een positief, energiek en bezield leven. Oók als het leven je ‘verrast’ met minder fijne dingen. Jij hebt jouw kader, jouw richting! Jouw kompas! Je weet welke route je vaart. Jij snapt dat er onderweg dingen gebeuren die je niet had kunnen voorspellen. Dan stel jij je plannen bij. En natuurlijk is het ook mogelijk dat je onderweg ‘iets’ tegen komt dat maakt dat je zelf, BEWUST, kiest voor een aanpassing op jouw route. Je droom kan best veranderen gaandeweg je leven.
Het verschil met geen levensplan hebben is dat jij aan het roer staat in plaats van dat het je overkomt.
HET grote verschil tussen succesvolle mensen en niet succesvolle mensen is.., proactiviteit. Ben jij wel of niet zelf verantwoordelijk voor je leven? Het hebben van een levensplan helpt je hier enorm bij!

 

Workshop: Maak jouw levensplan

De winter is bij uitstek bedoeld om te reflecteren. Je te bezinnen op het afgelopen jaar, maar ook vooruitkijken naar het nieuwe jaar. De dagen zijn korter, het is kouder en als je het ritme van de natuur volgt, trek jij je nu meer terug in je huis. Je functioneert op een iets lager pitje. Lekker de verwarming of het kacheltje aan, op de bank onder een warm dekentje. En dus ook de tijd om te mijmeren over jouw levensplan!

Wil jij een concrete start maken met jouw levensplan zodat jij in 2019 bewust(ere) keuzes gaat maken? Schrijf je dan in voor deze creatieve workshop. Geen paniek, je hoeft nog niks concreets te doen. Zelfs juist NIET in concrete actie te komen, om allerlei goede voornemens uit te gaan voeren. Daar is het namelijk helemaal de juiste tijd niet voor in de winter. Alleen maar bezinnen, mijmeren over en dat wat nu naar boven komt.., laten bezinken. Nieuwe stekjes, zaadjes, alles ligt in de aarde ook nog bedekt onder een laagje aarde. Laat het verder maar lekker rusten
Stap 1 is wel om eens, in alle rust, stil te staan bij wat jij graag van het leven zou willen? Waar word jij gelukkig van? Hoe ziet jouw droomleven eruit?

Wat ga je dan wel doen?
Kijk op mijn Facebookpagina voor de datum en verdere inhoudelijke informatie.
Of je het nu alleen doet (op deze of een andere manier) of samen met anderen tijdens deze workshop. Ik nodig je in elk geval van harte uit om eens een moment van bezinning vrij te maken om na te denken over dat wat jij met en in je leven graag wil.