Een keuze maken, je doet het de hele dag door. Je hele leven bestaat zelfs uit keuzes maken. Grotendeels zonder erbij na te denken. Gelukkig maar, anders zou je helemaal gek worden. ‘Trek ik vandaag deze trui of deze blouse aan’?  ‘Pak ik nu de fiets of de auto voor de boodschappen’? Die keuzes lukken meestal wel.  En dan ineens.., bij de grote levensvragen weet je het echt niet. Het dilemma is te groot! Wil jij graag weten wat je dan écht gaat helpen?

 

HOE MAAK JE EEN GEMAKKELIJKE KEUZE?

Grote kans dat bovenstaande keuzes je geen of weinig kopzorgen opleveren. En weet je hoe dat komt? Je denkt even logisch na en/of zet de plussen en de minnen van elke keuze op een rijtje, telt hoeveel er aan welke kant staan en je keuze is gemaakt.

Gelukkig helpt deze aanpak om een heleboel keuzes snel en redelijk gemakkelijk te kunnen maken. Al is zelfs dat tegenwoordig niet altijd meer waar. Tegenwoordig hoor je steeds vaker over keuze stress. In onze huidige maatschappij zijn er op heel veel verschillende onderwerpen, artikelen, thema’s zo ontzettend veel keuzes te maken dat zelfs ‘de beste knopendoorhakker’ er wel eens een hard hoofd in heeft.
Een simpel voorbeeld: je wil jam wil kopen in de supermarkt. Heb je al eens gekeken uit hoeveel verschillende potjes van merken, smaken, combi van smaken, biologisch of niet, grootte, A of B merk/kwaliteit, prijs, je kunt kiezen?

 

DE BELANGRIJKE LEVENSVRAGEN

Maar wat als je nu met de grote vragen van het leven geconfronteerd wordt?

‘Blijf ik nu wel of niet in deze relatie?’

‘Koop ik dit huis nu wel of niet?’

‘Welke studie ga ik doen, rechten of de kunstacademie?’

‘Blijf ik bij mijn huidige werkgever of ga ik op zoek naar een nieuwe baan?’

 

 

WAT GEBEURT ER ALS JE VOOR ZO’N COMPLEXE KEUZE GESTELD WORDT?

Met gewoon, alleen maar, je gezonde verstand kom je er niet, dat kan ik je alvast vertellen. Grote kans dat ook de plussen en minnen geen uitsluitsel gaan geven. En zelfs als die een duidelijk verschil laten zien, is de kans groot dat jij toch met een baksteen in je maag rond blijft lopen. Waarom lukt het dan niet om die knoop door te hakken?

Bij zo’n wezenlijke, levensbepalende keuze waar je voor staat blijken wij mensen te gaan denken. Lijstjes te maken en opnieuw te gaan denken, te gaan wikken en wegen. Maar rationeel kan je denken wat je wil, dit gaat je niet helpen. Met alleen maar verstandelijk te beredeneren, te meten, lukt het je niet OF bestaat er een grote kans dat je een fout begaat. Zo’n wezenlijke keuze is niet door meten of punten tellen te maken.

 

GEEN KEUZE MAKEN

Maar wat als je door het niet weten, je eeuwige twijfelen, géén keuze maakt? Weet: niet kiezen is ook kiezen. Alleen wordt er dan voor jou gekozen! Reële kans dat je dan op enig moment met een kater zit!

 

‘FOUTE’ KEUZE

Wanneer jij je op enig moment realiseert dat het een foute keuze was, blijkt vaak dat je gereageerd hebt vanuit de angst voor het onbekende. Die angst kan zo verlammend werken, dat het maakt dat wij mensen vaak voor veiligheid kiezen. Een schijnveiligheid wel te verstaan! Misschien durf je het risico niet aan. Of wil jij je ouders, je partner niet teleurstellen. Misschien weegt de financiële zekerheid zwaar. En weet je ook echt niet wat je later wil worden, best te snappen!
Voor nu kan dit dus ook best een legitieme keuze zijn.

En och.., wat is fout? Kleine troost! Zelfs als je nu, om wat voor reden dan ook, de ‘foute’ keuze maakt, de keuze waar je vroeg of laat spijt van krijgt… Je krijgt elke dag een nieuwe kans om het anders te doen. Werkelijk niets is voor de eeuwigheid en al doende leert men. Ook allemaal waar! Dus zelfs bij een achteraf foute keuze heb je, als het goed is, een wijze les mogen leren.
Wanneer je kiest voor een studie die 20 jaar later toch niet aan blijkt te sluiten bij wat je nu wil, heb je toch allerlei kennis opgedaan, vaardigheden geleerd en je als mens gevormd. Dat neem je altijd als winst mee in je verdere leven.

 

HOE MAAK JE DAN DE JUISTE KEUZE BIJ DE MOEILIJKE LEVENSVRAGEN?

Als je in het hier en nu de juiste keuze wil maken bij een groot dilemma en je weet dat lijstjes maken niet helpt. En je wil niet vanuit angst kiezen en je wil ook niet, NIET kiezen. Hoe kies je dan?

Wat zijn jouw waarden in het leven?

Keuze

Wanneer je belangrijke beslissingen neemt op basis van jou ‘core values’, jouw basis waarden, dan maak je steeds de juiste keuze. Wanneer jij jouw basis waarden weet en je stemt je dilemma af op die waarden, dan zal je het antwoord ‘WETEN’. Niet vanuit je hoofd, maar vanuit je intuïtie, je ziel, je kern. Je zal vanuit een diep innerlijk weten zeker weten wat je te doen staat. Ondanks je goed te begrijpen angst die er waarschijnlijk toch ook nog is, zal je merken dat het dan ineens helder is welke keuze jij dient te maken. Je kan niet anders meer dan DIE keuze maken!

Bij de grote vragen van het leven, bij de stevige dilemma’s waar we ons soms voor gesteld zien, zijn beide opties op zich vaak goed en prima te onderbouwen. Welke keuze voor jou de juiste is, weet je pas als je kiest vanuit je waarden.

Jij bent nu de regisseur over jouw leven!

 

Wil je graag meer weten over de waarde van Waarden? Vraag dan mijn E-book ‘Kiezen vanuit jouw waarden’ aan en jij krijgt helder wat jouw waarden zijn! Beloofd!