Niemand is een binnenmens, de voordelen van buiten ZIJN! Deel 2

 

In mijn vorig blog kon je al lezen over de eerste drie voordelen van Buiten ZIJN. Wetenschappelijk onderzoek wijst steeds meer uit hoe belangrijk het is om in deze tijd bewust tijd door te brengen in de natuur. Het heft de nadelen op die wij ervaren van ons jachtige leven in de huidige maatschappij. Klik op deze LINK en je gaat terug naar dit eerder blog. Welke voordelen er nog meer zijn, lees je in dit blog.

 

Buiten ZIJN

 

Voordeel 4 van Buiten ZIJN

Een wandeling vermindert gevoelens van angst en depressie. Iedere groene omgeving verbetert je stemming en zelfvertrouwen en levert dus een positieve bijdrage aan herstel. Bij aanwezigheid van water tijdens je wandeling of ZIJN in de natuur, is het effect zelfs nog sterker. Wanneer je de outdoor ervaring combineert met een fysieke training of een stevige wandeling versterk je het effect van de natuurlijke omgeving. Ondersteuning door coaching in de natuur of Mind-Walk zijn nuttig als aanvulling op mogelijke andere behandelingen.

 

Buiten ZIJN

 

Voordeel 5 van Buiten ZIJN

De heilzame werking van de natuur op onze gezondheid heeft ook betrekking op ons concentratievermogen. Onderzoek wijst uit dat mensen die na een wandeling in de natuur,  significant beter scoorden op een concentratie test dan de mensen die gewoon binnen bleven, of door de stad liepen. Waarschijnlijk voorspelbaar, maar ook kinderen met ADHD blijken zich beter te kunnen concentreren na een wandeling van 20 minuten in het park.
Onderzoekers schrijven dat ‘een dosis natuur veilig, goedkoop en breed toegankelijk is voor het managen van ADHD-symptomen’.

Buiten ZIJN

 

Voordeel 6 van Buiten ZIJN

Uit onderzoek blijkt dat mensen die vier dagen in de natuur zijn ondergedompeld hun probleemoplossende en creatieve vermogen met 50 procent verbeterden. Zoveel tijd hebben jij en ik waarschijnlijk niet elke week over. Maar de voorbeelden zijn niet op twee handen te tellen dat ik toch exact hetzelfde ervaren heb. In het klein misschien dan wel, maar toch.

Hoe vaak zit ik niet achter mijn laptop te denken, denken en nog eens denken. Het werkt schiet lekker op en dan ineens kan ik niet meer bij die prachtige gedachte die ik zeker weten net nog had. Welk prachtig idee of welke geweldige oplossing is ineens verdwenen in de grijze mist?

Op het moment dat ik ga wandelen (of rennen), even lekker ‘niks’ doe en hoef, plopt er met regelmaat ineens iets veel briljanter op in mijn hoofd. Niet door DENKEN bedacht, maar ineens is het er. Vanuit mijn intuïtie, door buiten te ZIJN ontstaat die ruimte en stromen de meest fantastische ideeën door mijn lijf. Eerlijk is eerlijk, AL mijn meest waardevolle plannen, ideeën, oplossingen en inzichten ontstaan NIET achter mijn laptop, daar werk ik ze alleen maar uit. Ze ontstaan OF net voordat ik in slaap val, OF onder de douche (als stromend water haar werk doet), OF als ik in de natuur ben. Zo simpel is het!

 

Wil jij ook eens ervaren hoe heerlijk het Buiten ZIJN is en vind je het misschien toch lastig om dit zelf op te pakken? Meld je dan aan voor een kennismakingsworkshop!
Zie voor concrete informatie en natuurrijke inspiratie mijn Facebook pagina.