Onrust.., is dat iets dat jij wel eens voelt? Twijfel jij ook wel eens of het je wel allemaal gaat lukken? Of je wel het goede doet? Of jij wel de juiste persoon bent en kunt zijn om dat bepaalde resultaat neer te zetten? Ik wel in ieder geval, vanmorgen nog! En om dan van onrust via compassie weer naar de juiste actie te kunnen gaan,  is toch wel een vreemde kronkel! Of toch niet?

 

Onrust

Vanmorgen was voor mij weer eens zo’n dag. De onrust giert door mijn lijf. Waar ik gisteren tijdens het werken nog dacht dat ik goed bezig was, twijfel ik vandaag over alles. Ik voel onrust, maar dat is maar de laag aan de oppervlakte. Waar komt die onrust vandaan? Voor mij geldt dat mijn onrust een voortvloeisel is van mijn enorm kritisch zijn op mezelf. Het is zelden goed genoeg en het gaat zelden snel genoeg. En als ik in die spiraal zit voel ik de onrust thermometer stijgen.., drastisch stijgen. En dat is niet fijn! Toch is er ook een andere kant.

 

Een gevoel van onrust en kritisch zijn.., helpt!

Zelf vond ik het altijd een beetje ‘grrrrr’ klinken als ik hoorde dat iemand zei: Accepteer je onrust, accepteer je onzekerheid, accepteer je kritisch zijn op jezelf. Ja duh!!!
Door de jaren heen wat wijzer geworden, maakt dat ik er nu wel iets mee kan. Ik snap het en ben het er zelfs mee eens. Daar begint het om er anders mee om te kunnen gaan.

Want.., ik kan het wel proberen te negeren, vaak geprobeerd zelfs. Dat kost me echter alleen maar heel veel negatieve energie. En.., het heeft geen nut, want het gevoel, die gedachte is er toch echt! Sterker nog, die onrust die ik voel omdat het niet snel goed genoeg is, heeft ook een positieve kant. Die heeft me al heel ver gebracht. Het maakt nl. dat ik hard werk en kwaliteit lever. Het helpt om mijn werk goed te doen. Dat is mooi, maakt me ook met regelmaat trots op wat ik doe. En van daaruit is mezelf accepteren ineens een stuk gemakkelijker, want het brengt me ook iets.

Ik voel onrust, voel me onzeker en ben kritisch. En dat is oké!

Van jezelf houden

 

Helpt het me NU ook?

Vanmorgen merk ik dat het me niet helpt. Want als ik daar te ver in doorschiet (en dat doe ik nu dus), blokkeer ik. Voel ik de stress stijgen en zorgt mijn onrust ervoor dat ik gister lastig in slaap viel en nu niet weet wat te doen. Waar te beginnen. Dat deel van mij, wat en wie ik OOK ben, helpt me vandaag dus niet.
Blijkbaar heb ik iets anders nodig. Hmmm., wat heb ik nu nodig? En hé.., al mijmerend komt in me op dat ik kan kiezen. Ik kan vandaag voor iets anders kiezen, iets dat me voor nu WEL op weg helpt.

 

Compassie

Het eerste dat in me opkomt, vanuit de gedachte van kritisch op mezelf zijn, is compassie. Niet meteen heel gemakkelijk, het tegenovergestelde van kritisch zijn zelfs. Het eerste wat er dan ook gebeurt is lichte weerstand: zo van.., leuk bedacht Jane, maar zo gemakkelijk werkt het natuurlijk niet!
Toch schiet me dit woord met een reden te binnen, ga ik vanuit. Al verder mijmerend zie ik het deel van het woord dat mijn aandacht trekt.., PASSIE. Jaaaa!
Passie maakt dat ik eigenlijk meteen energie krijg, enthousiast word. De letterlijk gevoelde blokkade wordt zachter en verdwijnt. Nu heb ik niet pushen nodig om van mijn onrust af te komen, maar werken vanuit mijn passie en vanuit compassie.

En jawel, een nieuw blog is geboren. Ik heb mijn onrust bekeken en onderzocht, kwam uiteindelijk terecht bij (com)passie als dat wat ik nu nodig heb en.., ik kan aan de slag. Mijn onrust is voor nu verdwenen, tot een volgende keer me weer iets anders triggert natuurlijk. Zo gaat dat, steeds ontstaat er een diepere laag waarop je hetzelfde thema weer mag tegenkomen!

 

Herken jij de onrust waar ik het over heb en levert je dit ook soms stress op? Maakt het je passief, blokkeer je en word je onzeker?

Je hebt iets te kiezen, jij kan er zelf iets aan doen. Wil je concreet aan de slag, dan is mijn GRATIS E-cursus ‘De tijd vliegt, maar jij bent de piloot’, misschien iets voor jou. Je leert hoe onrust en stress er voor jou uitziet en HOE jij er zelf iets aan kan doen.
Klik op de afbeelding voor meer info én om je aan te melden natuurlijk!

stress