7 Zeer doeltreffende tips om tijd te besparen

Tijd besparen, hoe doe je dat dan toch? Heb jij het ook zo druk? Staat er bij jou ook zo belachelijk veel op je ‘TO DO’ lijstje? Kom jij ook altijd tijd te kort? Ben jij ook zo ontzettend moe door alles wat elke dag weer opnieuw moet? Vraag jij je dan ook af hoe anderen het toch steeds weer wél voor elkaar krijgen? Met deze zeer doeltreffende, eigenlijk best eenvoudige tips, maak jij je leven een stuk overzichtelijker én houd je tijd over voor iets leuks!

Neem je to do lijst van deze week, liefst van deze dag eens voor je. Zit die voornamelijk in je hoofd, neem dan even de moeite alles op te schrijven. Het concreet voor je zien helpt je zo meteen om te kijken welke tips je voor welk ‘to do ding’ in kunt zetten.

 

Tijd besparen, tip 1: Moet het echt?

Moet het echt gedaan worden? Van wie moet dat? Grote kans dat er minimaal één, zo niet meerdere dingen op jouw lijst er al meteen vanaf kunnen. Als je in alle rust er even goed over nadenkt realiseer jij je dat het eigenlijk klinkklare onzin is om: de ramen vandaag te wassen, deze aanbieding in de supermarkt te gaan halen, elke dag…, van jezelf te verwachten dat…
Is het je opvoeding, je partner of je eigen kritische, innerlijke stem die jou vertelt dat dit en dit en dit allemaal MOET? Hoe dan ook, weet dat je elke nieuwe morgen, zelfs elk nieuw moment  andere keuzes kan en mag maken. Veel dingen leggen we onszelf op, want dan vindt iemand je aardig, ontvang je waardering, ziet het er goed uit en ga zo maar verder. OF.., we denken het!
Niets is echter voor de eeuwigheid! Dus.., wat schrap jij van je lijst?

 

Tijd besparen, tip 2: Moet het NU?

Moet het NU? Kijk eens of er iets op je lijst staat dat inderdaad écht moet gebeuren, maar ook prima (of zelfs nog veel beter) op een ander moment gedaan kan worden. Mogelijk is er op een ander moment van de dag of van de week veel meer ruimte voor, waardoor het dan ook minder tijd en energie kost, met misschien wel een beter resultaat én met een beter humeur. Zo.., opgeruimd staat netjes.., weer wat van je lijst af!

 

Tijd besparen, tip 3: Moet JIJ het doen?

Yep, het moet gebeuren en het moet nu gebeuren. Maar.., ben jij ook diegene die het moet doen? Zou zo maar kunnen zijn dat je de neiging hebt veel (lees: alles?) naar je toe te trekken. Jouw lijst ontploft terwijl iemand anders van je gezin, je collega, je vriend(in) daar veel meer tijd voor heeft. Nog los van het feit wie de beste kwaliteiten heeft om dat specifieke ding te doen. Ook hier geldt weer: voor wie er goed in is en het ook nog leuk vind, kost het veel minder tijd en geeft het energie. Terwijl jij er misschien wel op leegloopt. Of misschien vindt niemand het leuk om te doen, maar waarom zou jij als moeder, afdelingsmanager, voorzitter het altijd moeten doen? Eerlijk zullen we alles delen, ook de minder fijne dingen. Zo, weer 1 of meerdere punten van je lijstje af.
Dat schiet al lekker op hè! Misschien kan je ook wel met iemand een taak ruilen zodat je beiden iets doet wat past.

 

Tijd besparen, tip 4: Plan het in!

Yep, het moet gebeuren, het moet nu (vandaag) gebeuren én JIJ bent diegene die het mag/moet doen. Het gevaar dat dan op de loer ligt is.., uitstelgedrag. Vooral bij dat wat je niet zo leuk vindt, moeilijk vindt of niet zo goed kan. Kijk welk van de dingen op je lijst onder deze categorie valt en spreek met jezelf af dat je dit punt als eerste doet op je nieuwe (werk)dag. Dat geeft zoveel lucht voor de rest van de dag, daar hoef je al niet meer tegenaan te hikken. Alles wat minder dan 2 minuten kost: doe het meteen de eerste keer dat je het ziet, dat het je opvalt, dat je erover struikelt. Niks zo irritant als nog 10x op diezelfde dag denken: oh ja.., dadelijk ook nog effe…. Dat kost nl elke keer weer opnieuw tijd én energie!
Alles dat langer dan 2 minuten duurt: plan het in. Bedenk wanneer je iets het beste kunt doen, afhankelijk van je eigen energie, de noodzaak, de mogelijkheid tot combineren met iets anders, de beste omstandigheden. Dat overzicht geeft ruimte in je hoofd omdat je zicht hebt op het totaal.

 

Tijd besparen, tip 5: Denk heel goed na vóór je ergens JA tegen zegt.

Vooraf zorgen dat niet alle dingen die uit de lucht komen vallen, bijna als vanzelfsprekend op jouw tot do lijst belanden. Oftewel: ben van te voren al heel alert dat jouw lijst niet langer wordt dan jij aankan en/of wil. Hoe doe je dat dan?

Even een zijspoor met een prachtige tegeltjeswijsheid die ook hierbij geldt.

nee schudden

Erg sterk hè! Op de eerstvolgende vergadering, op het eerstvolgende overleg waar allerlei taken verdeeld moeten worden. Denk goed na of het past en anders: je vinger NIET opsteken en je hoofd van links naar rechts bewegen als iemand aan jou vraagt of jij dit op je wil pakken.

Realiseer je dat ja zeggen tegen de ander vaak nee zeggen tegen jezelf is…

 

Tijd besparen, tip 6: Doe eens even.., NIKS!

Klinkt misschien heel raar, maar er zijn ook dingen die zich als vanzelf oplossen als je ze gewoon laat liggen. Je zult verbaasd staan hoeveel dingen in eerste instantie ontzettend belangrijk lijken en dan ineens door de tijd, een week later, er totaal niet meer toe doen… Niemand heeft het er nog over.

 

Tijd besparen, tip 7: Bewaak je limiet!

Zorg dat je de grens van 70 tot maximaal 80% van je beschikbare tijd op een dag niet overschrijdt qua inplannen van de dingen die gedaan moeten worden. Of het nu gaat over een dag op het werk, of een werkdag thuis, bewaak je grens! Zo loop je niet de hele dag jezelf in je nek te hijgen én houd je tijd en ruimte over voor evt. onvoorziene zaken. Natuurlijk zit er echt wel eens een dag tussen waar het werkelijk lijkt te ontploffen en je nauwelijks tijd hebt om adem te halen. Maar geloof me: komt dit met regelmaat voor, dan klopt er echt iets niet in de zorg voor jezelf. Wil je hier meer over weten, klik dan op onderstaande link en  lees mijn blog:
Druk druk druk, waarom dit géén strak plan is!

 

Heel veel succes met deze tips en vooral met de wijsheid om te weten wanneer je het beste, welke tip inzet.

 

Ervaar jij de nodige stress doordat je het zo druk hebt en wil jij meer weten over de achtergronden van stress en wil jij leren HOE dit op een blijvende manier anders aan te pakken? Schrijf je dan in voor mijn gratis cursus ‘De tijd vliegt, maar jij bent de piloot’, door te klikken op onderstaande afbeelding. Ik zou het super vinden je daar te verwelkomen.
stress