Veranderen.., ja of nee! Heb je eigenlijk wel een keuze? Toch kan dit woord bij mensen soms een vieze smaak in de mond opleveren en misschien wel terecht. Onzekerheid kan ontstaan: ‘Ben ik niet goed genoeg dan?’. Of misschien juist weerstand: ’Ik ben prima zo, mensen moeten mij maar nemen zoals ik ben!’.

Maar betekent dit dan ook dat je super tevreden bent met je leven, met de keuzes die je maakt, hoe je omgaat met de mensen om je heen, hoe zij dat met jou doen? Ziet je leven er exact zo uit als jij het je hebt voorgesteld?

‘Hmm…, eigenlijk niet. Maar ik heb al zo vaak geprobeerd te veranderen, het anders te doen, maar het lukt me niet om het vol te houden!’.

Of het nu gaat over afvallen, niet zo snel boos worden, beter voor jezelf zorgen, nu eindelijk die oude hobby oppakken, of voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven; het valt in de praktijk niet mee om die gewenste situatie BLIJVEND handen en voeten te geven. Dat is waar!
En tegelijkertijd, zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat je beweegredenen en aanpak niet de meest effectieve zijn geweest om een duurzaam resultaat te behalen én te behouden. Voordat ik hier verder op in ga en je daarna natuurlijk ook vertel hoe je de kans van slagen met 100% verhoogt, eerst nog even dit:

 

Helpende en beperkende overtuigingen

Wij mensen dragen een heleboel overtuigingen met ons mee, vaak helpend zodat je niet over alles in het leven na hoeft te denken. Soms echter ook beperkend waardoor je jezelf in de weg staat en het jezelf dus erg  moeilijk maakt. Weerstand tegen verandering is er ook zo een. Maar laat dat nu net de enige zekerheid zijn die er is ons leven is: alles is constant in beweging. Niets blijft ooit hetzelfde.

In de natuur is veranderen niets anders dan groeien, leren, ontwikkelen. En uiteindelijk ook weer afsterven, waarna het proces weer opnieuw begint. Het is geen keuze, het is een feit!

Misschien dat onderstaande spreuk je helpt om anders tegen VERANDERING aan te kijken

Veranderen is niet iets anders worden, maar het andere in jezelf naar boven laten komen.

Waarom veranderen vaak NIET werkt.

Stel je wil piano leren spelen:jij besluit om in de bieb en/of boekhandel alle mogelijke boeken over piano spelen te halen en die te lezen.
Of jouw aanpak is dat je luistert naar vele cd’s met prachtige muziek op piano en je gaat naar voorstellingen om helemaal te voelen hoe geweldig dat instrument is.
Of misschien besluit je acuut tot de aanschaf van een piano, gaat erachter zitten en begint met tokkelen, terwijl je geen noot kunt lezen!
Hoe ver staat het na een paar maanden met je droom om piano te leren spelen?

Grote kans dat over een half jaar de boeken en de piano onaangeroerd in je kamer liggen en staan.
Natuurlijk, ik overdrijf enigszins, maar dit is wel in de kern hoe we vaak iets nieuws ons eigen willen maken. Je kiest de aanpak die het beste bij je past, die je voorkeur heeft, zoals jij het gemakkelijkste leert. En toch werkt het zo dus blijkbaar niet.

Hoe werkt een succesvolle verandering WEL?

Ook al heb je een voorkeursstrategie bij het (af)leren van iets (nieuws), je bent meer dan alleen maar die ene manier. Je bestaat als mens niet alleen maar uit een hoofd of een hart of je handen of je ziel. Dit alles heb je in je en wanneer ze allemaal hun eigen unieke rol mogen spelen en dus samenwerken, DAN slaag je.

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Hoofd: Wat heb ik te leren?
  2. Hart: waar word ik blij van, waar lig ik ’s nachts van wakker (in positieve zin dan wel)?
  3. Handen: wat heb ik te doen, welke actie ga ik ondernemen, welke kwaliteiten en talenten zet ik in?
  4. Ziel: Op welke manier draagt dit bij aan een mooie, betere wereld voor de mensen om mij heen, doe ik het goede?
Wanneer de antwoorden op deze 4 vragen samen vallen heb je EEN VISIE (een plan), waar je PASSIE voor voelt, waar je met DISCIPLINE mee aan de slag gaat en waarvan je GEWETEN zegt dat het goed is. Jij weet met zekerheid dat dit voor NU hetgeen is dat je te doen staat. Mislukken is dan GEEN OPTIE! Ik weet ook zeker dat jij op dat moment de hele wereld aankan.

 

Mijn vraag aan jou: Ga eens terug in je herinnering. Wanneer had jij in je leven zo’n TOP ervaring, was je heel succesvol? Herken je de genoemde onderdelen in jouw verhaal?
En hé.., zo moeilijk was veranderen toen eigenlijk niet eens…

Is dit wat jij ook wil? Maak dan een start en meld je aan voor mijn Gratis Cursus ‘De tijd vliegt, maar jij bent de piloot’.